14.8.09

Etik T-Shirt


The Guardian'da ilginç bir makale okudum...

Supermarketlerde satılan tekstil ürünlerinin ucuz olmasının bu ürünlerin üretimini yapan insanların sefil bir hayat yaşamasını beraberinde getirdiği ile ilgili bir makale...Örnegin 3 Euro'ya bir t-shirt alıyorsunuz ve ister istemez insan düşünüyor diyor... Nasıl olur? Bu t-shirtü yapmak için birileri pamuk tohumunu ekti, bicti, topladı...Üretime yolladı... Pamuktan ipliğe dönüştürdü...iplikten tshirte dönüştürüldü ve kim bu süreçten ne kadar para kazandı?

Bangladeş ve Özbekistanda sadece yabancı firmaların düşük fiyat taleplerine cevap verebilmek için çocuk işçilerin çalıştırıldığı biliniyor...işte bu sebeple Tesco etik yollarla ürettiği bazı tekstil ürünlerini satışa sunmak için yeni bir strateji uygulamaya koymuş. Artık herşey o kadar ucuz olmayacakmış ve hammadde olarak da İngiliz koyun yünleri kullanılacakmış...(yukarıdaki resimde bu üretimi yapan hatun kişinin koyunlarla bir fotosu var...izzylane)

Benim aklıma şunlar geliyor:
  • Bir farkındalık yaratması dolayısıyla güzel bir kotarma.
  • Peki ama bu her yüksek ücret ödediğimiz ürün etik yöntemlerle üretildiği için mi yüksek fiyatlı?
  • Dünya nüfusunun yüzde kaçı "yüksek" fiyat verebiliyor?
  • Bizler hala ucuz ürün istemiyor muyuz?
Bu bir girişim elbette ama bana Tesco gibi şirketlerin pazardaki kötü algılamalarını onarmak için yaptıkları bir pazarlama oyunundan başka birşey gibi gelmiyor.
Yani insanların hayır ben daha fazla para ödemeye hazırım yeter ki coçuk işçiler çalışmasın..herkes hakça bölüşsün dediği bir dünya düşünebiliyorsak ne ala...

Hiç yorum yok: