6.10.09

Aşk dediğin laftır derler...sakın kanma onlara...

Helen Fisher aşk meşk işleri üstüne incelemeler yapan ünlü bir Amerikalı antropolog. Bir konuşmasında diyor ki:

“ Aşk dediğimiz şey her zaman da mutluluk veren bir deneyim değildir.” Üniversite öğrencileri arasında yapılan bir araştırmada öğrencilere aşkla ilgili pekçok soru sorulmuş ama özellikle iki tanesi kendisini çok etkilemiş. Neymiş bu sorular: 1. Gerçekten aşık olduğunuz birisi tarafından reddedildiniz mi?, 2. Sizi gerçekten seven birisini terk ettiniz mi? Hem kadın ve hem de erkek öğrencilerin %95’i iki soruya birden evet demişler. Yani diyor Helen Fisher aşk meselesinden hemen hemen hiç kimse sağlam çıkmaz…:)

Helen Fisher araştırmalarına göre bizim insanoğlu olarak neslimizi devam ettirmemizi sağlayan aşk meseleleri sırasında beyinde üç sistem çalışmaktaymış. Seks, romantik aşk ve bağlılık. Bunlar birbirlerine bağlı sistemler…Yani ateşli bir sevişme sonrası birisine aşık olabilir ve sonra ona karşı derin bir bağlılık geliştirebilirsin. Fakat gelin görün ki her zaman da değil. Yani şöyle…Bu üç sistem aynı anda birbirinden bağımsız olarak farklı kişiler için de çalışabiliyor…Uzun süredir birlikte olduğunuz birisine (mesela eşinize) derin bir bağlılıkla bağlıyken bir başkasına aşık olabilir ve bir diğeri ile de seks yapabilirmişsiniz.. Yani…himmm tamam da onu da seviyorum çünkü yıllardır onunlayım ama tanrım diğeri de beni çok derinden etkiliyor, e iyi de şu bizim spor salonundaki de çoook yakışıklı falan diye kafada binbir tilki dönmesi durumları… Bu durumu da neden aldatırız sorusunu yanıtlamak için kullanıyor Helen Fisher.

Böyle araştırmalar benim için bişeyleri açıklıyor tamam ama bir yandan da kafamı karıştırıp daha çok merak etmeme sebep oluyor...mesela diyor ki Helen Fisher romantik aşk dediğimiz sistem büyük olasılıkla kontrolsuz üreme durumlarını zaptı rapt altına almak ve enerjiyi tek bir kişiye yönlendirmek için evrimleşmiş bir sistem..Himmm...Yahu ne kadar da makina misali çalışan bir sistemiz değil mi? Netekim aşk bilem ne bileyim bir varoluş meselesi olarak çıkıyor karşımıza..iyi ki de çıkıyor...:)

Son söz: Tamam insanoğlu olarak neslimizi devam ettireceğiz de o kadar da basit değil işler anlayacağınız :)

Sevgiyle ve aşkla kalalım.

Hiç yorum yok: