13.10.11

Kızgın Boğa Üstünde Sakin Balerin

Occupy Wall Street hareketi hakkında ne düşünürsünüz? Umutsuz, çaresiz, unutulup gider? Ya da motive edici, mutluluk verici, umut besleyici?

Benim şu anda ilgimi çeken şey bu hareketin bilinen bir liderinin olmayışı ve ayrıca da hareketin, resmi olarak, üzerinde topluca benimsenmiş bir talepler listesinin olmayışı. Bence bazen insanalrın harekete geçip anlamlı işler yapması için bir lidere ihtiyaçları yoktur. Öte yandan insanlar oturup da kanun hükmünde kararname tadında bir talep listesi oluşturmak ya da bir yapilacaklar listesi oluşturmak zorunda da değildirler. Bazen semboller herşeyi anlatmaya yeter. Wall Street'in protesto edilmesi bir semboldür. O kızgın boğanın üzerinde, sakin bir biçimde dans eden balerin bir semboldür ve yeterince düşünürsek bu sembollerin bir lider ya da talepler listesi olmaksızın da istenilen değişim hakkında aslında çok güçlü mesajlar içerdiğini görebiliriz. Bu türlü ifade biçimleri, gören ve üstelik hükümetler gibi esas değişimleri insanların desteği ile yapabilecek politikacıları uyarmaya yetebilmelidir. Kanımca işin özü budur.

Ben bu hareketi son derece naif bulmakla beraber nerelere ne etki edebileceğini de merakla bekliyorum. Eh bizi bile konuşturttu ya aslında bu bile şimdilik yeter.

1 yorum:

FUNdy dedi ki...

Bu araDa okudugum bi kitapta soyle deniyor: yurttasin nasil yasadigi veya nasil oldugu devletin umurunda degildir. Devlet ve devlet kayitlari icin onemli olan, onun diri mi, olu mu oldugudur. (j.m.coetzee- kotu bir yilin guncesi)