25.3.10

Basit Sorular Yumağından bir Demet

Neden resim, heykel gibi sanat eserleri müzelerde, sergilerde sergilenmektedir?

Neden onları görmekten keyif alan insanlar müzelerin sevimsiz, soğuk ortamlarında sessiz sessiz ayakta durmak zorundadır?

Neden reprodüksiyon eserler "aaaaa ama bu orijinal değil" diyerek değer görmemektedir?

Sorarım ey halkıım...?





4 yorum:

Parahuman dedi ki...

en azından heykel açısından bir yorum yapmak gerekirse, toplum olarak sanatla pek içiçe yaşamaya alışkın insanlar olmadığımız için kolay erişilebilir yerlerdeki heykellerin vandalizme gark olması ile onların da pek bir anlamı kalmıyor. Hatta bu sanatla iç içe yaşayamama durumumuz mimarimiz ve giyim tarzımızdan bile son derece belli oluyor sanırım.

indis dedi ki...

bu konular ile ilgili en aydınlatıcı kaynaklardan biri pete o'doherty "inside the white cube" dur. ahu antmen'in turkçe çevirisi mevcuttur. fiiiuu fiiiuyt

FUNdy dedi ki...

indis-
Teşekkürler, şimcik Pandoradan siparis ettim.

parahuman-
evet sana sanatla içiçe olmamamiz konusunda yüzdeyüz katılıyorum. İşte biraz da sorgulamam bunun için. acaba şu anki durum bu kopukluğu daha da artirmiyor mu? Bir de bu kopukluk sanatın gösterim/paylaşım biçimleri dolayısıyla da olmuyor mu?

Parahuman dedi ki...

bu kopukluk sanatın gösterim biçimlerinden ve hatta sergi ortamlarının ritüelleştirilmesinden kaynaklanıyor olabilir ancak daha önemli bir sorun var ki o da yurdum insanlarının büyük bir kısmının hayatında sanatın büyük bir yer tutamıyor olması, çünkü daha önemli başka dertleri oluyor. Bence sanat halka çok yakın olabilecek şekilde sergilense, bir müddet sonra kaldırıldığında kimsenin eksikliğini hissedeceğini sanmıyorum. Ülkemizdeki sosyal kesimler arasındaki uçurum çok bariz olduğu için sanat da kendi kısıtlı kitlesine hitap edebilen birşey olarak kalıyor anca.